2013. január 14., hétfő

Spirálos forma kövekből a kertben

 Ezt együtt is lehet csinálni a gyerekkel, nagyon hasznos együttlét :)
A spirál egy ősi ezoterikus szimbólum, az örök körforgás szimbóluma.

 Itt találtam egy nagyon érdekes leírást a spirálról, mint ősi druida szimbólumról . Most egy kis részletet idézek az oldalról, de javaslom elolvasásra az egész cikket:

 "Az örök körforgást és az élet útját vagy labirintusát jelképező spirál volt a druidák leggyakoribb szimbóluma. Irányultsága alapján megkülönböztettek kifelé és befelé haladó spirált. A kifelé haladás a születés, kiáradás, fejlődés, míg a befelé haladó a halál, befelé fordulás, beszűkülés jelképe. A neolitikum kőemlékeinek elmaradhatatlan motívuma már a kelták előtti időben is jelen volt. (Neve a latin spiro, lélegzet szóból származik. A sok hasonlóságot mutató hinduizmus úgy tartja, a világ keletkezésétől annak végéig annyi idő telik el, míg Brahma isten kilélegez, és újra belélegez. Mint lélegzetjelkép, a spirál jelentheti a kozmikus világkorszakokat, a világ egyes fejlődési ciklusait is. )
A spirál, vagy a kelták által előszeretettel használt végtelen fonat beavatási jelképnek is számít. Kanyarulatai, mint a beavatás fokozatai, utat mutattak, és figyelmeztettek az örök körforgásra. Az ősi hit spiráltánca és a labirintusjárás egyaránt a magasabb spirituális szintre jutást jelképezte. (A székesegyházak padlóján lévő spirálmotívumok bejárása a bűnbánat vagy jelképes zarándokút alapjául szolgáltak.) A pogány hagyományban a természet megújítása és a körforgás elősegítése végett is járták a spiráltáncot a nagyobb ünnepeken, főként tavasszal Beltane napja körül.
Termékenységszimbólumként az anyaméh és a hold, férfi jelképként a kozmikus kígyó megjelenítője volt."
 Forrás : http://tttweb.hu/gyujtemenyek/cikkek/regi/Keltak/Druidak%20szimbolumai.htm

Source: houzz.com via Ezo on Pinterest

 „A régmúlt bennünk él, anélkül, hogy tudnánk róla.”
(László Gyula)

2 megjegyzés:

  1. Szia! Nagyon tetszik a kép! Olyan mintha a Kundalini-t szimbolizálná.
    Én kicsit másképp látom a spirális fejlődést, és kontrasztba hoztam a körrel, remélem nem lesz harag ;-)
    http://gobemeditacio.blogspot.ro/2013/01/bulizva-tekergozve-kifele.html

    VálaszTörlés
  2. Miért is lenne harag? :) Nagyon jó a cikked, elgondolkodtam rajta egy picit: kör vagy spirál? Igazából nem jutottam dűlőre, lehet hogy ez is ember-, és szemléletfüggő?

    VálaszTörlés

Ha érdekesnek találtad az írásomat, örülnék, ha ideírnád. Annak is, ha egyezik a véleményed, de annak is ha másképp gondolod. Beszéljük meg!
Ha olyat szeretnél közölni, ami nem publikus, akkor írj nekem e-mailt - az e-mail címem a Kapcsolat gomb alatt találod !